Tuesday 20 October 2015

Ο Πρόεδρος Μάρκο Πολοστασιάδης ανακαλύπτει την Κίνα



 

Πολύ ορθά έπραξε ο Πρόεδρος μας που πήγε στην Κίνα για να κτίσει συνεργασίες - και οι εξαγγελίες του ιδίου και των καθεστωτικών Μέσων για το θέμα, είναι ορθόν να έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα... εκτός βέβαια από τον κίνδυνο πως θα προσφέρουν, είπαν, στο Κινεζικό ιδιωτικο~κρατικό  Κεφάλαιο να αναλάβει τις δημόσιες μας επιχειρήσεις που θα "αποκρατικοποιηθούν". Σε αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Αλλά ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή...

 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΚΥΠΡΟΣ
ΠτΔ: Aνοικτές οι πόρτες μας για κινεζικές εταιρείες




Δεν είμαστε οι μόνοι που διακρίνουμε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μορφή του Μάρκο Πόλο για σκοπούς αυτόπροώθησης και προπαγάνδας. Το βλέπει και η καθεστωτική εφημερίδα Πολίτης - ο τίτλος της εδώ "αξίζει όλα τα Γιουάν":
Η Κύπρος στον δρόμο του μεταξιού


Μια σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή επιβεβαιώνει ότι κάτι ψήνει ο κος Πρόεδρος με το Κινεζικό Κεφάλαιο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το τι ακριβώς. Ούτε όμως και αν είναι καν ΟΡΘΑ αυτά που πάει να κτίσει σε συνεργασία μαζί τους:
"Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015
Ο ΠτΔ μίλησε σε Κινέζους επιχειρηματίες στη Σαγκάη
Ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Σαγκάη: Ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την προσέλκυση επενδύσεων και τη διεύρυνση της εμπορικής και οικονομικής σχέσης Κύπρου - Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης στη Σαγκάη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα κίνητρα που προσφέρει η Κύπρος και ανέφερε ότι με την εισαγωγή αποτελεσματικών δομικών αλλαγών και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, η χώρα έγινε ακόμα πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Απευθυνόμενος στους Κινέζους επιχειρηματίες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε σειρά αποφάσεων για εκσυχρονισμό του πλαισίου φορολογίας που το καθιστούν πιο δίκαιο και ανταγωνιστικό, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα για επενδύσεις στην κτηματαγορά.

Υπάρχουν, είπε ο Πρόεδρος, ευκαιρίες ανάπτυξης στους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας."

Ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προσέλκυση ξένων επενδύσεων


Εμείς χαιρετίζουμε το ορθό και αναγκαίο άνοιγμα προς την Κίνα, αλλά και επισημαίνουμε τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια ανόητη πράξη ή τυχόν ανόητες υποσχέσεις εκ μέρους του Προέδρου μας. Άλλωστε τι διαφορά έχει αν η Κύπρος καταβροχθιστεί από Αμερικανικό, Ευρωπαϊκό ή Κινεζικό Κεφάλαιο; Σημασία έχει να ΜΗΝ μας καταβροχθίσουν οι "συμμάχοι" μας! - αλλά να επιζητούμε συμπραξίες αμοιβαίων συμφερόντων μαζί τους.

Επιπλέον θέλουμε να επισημάνουμε πως η ανάγκη για συμμαχία και συμπραξία με την Κίνα έχει βάθος χρόνου και ότι τόσον ο Πρόεδρος Καταστρόφιας όσον και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς και τα ανεγκέφαλα ανδρείκελα γύρω τους, ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ και ΑΠΕΡΡΙΠΤΑΝ για χρόνια την αναγνώριση αυτής της ανάγκης! Η καθυστέρηση ήταν καταστροφική.

Μια ανακοίνωση από τον ΕυρωΒουλευτή Κώστα Μαυρίδη φανερώνει κάποιες δύσπεπτες πτυχές του θέματος:
"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
K. Mαυρίδης:  Στρατηγικής σημασίας η συμμέτοχη της Κύπρου στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων - πλήρης δικαίωση

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρόεδρου N. Αναστασιάδη στην Κίνα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Mαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) χαιρέτισε με ικανοποίηση την υιοθέτηση της πρότασης του για υποβολή αίτησης συμμετοχής της Κύπρου στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα. O κ. Mαυρίδης είχε προ καιρού εισηγηθεί σε συνάντηση τους, όσο και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργό Οικονομικών, τη στρατηγικής σημασίας συμμετοχή της Κύπρου στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων κυρίως για λόγους πολιτικούς (ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας) και οικονομικούς (π.χ. χρηματοδότηση υποδομών για ενέργεια). Εάν εισακουόταν η εξαρχής εισήγηση του κου Μαυρίδη για εμπρόθεσμη αίτηση, η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί συνιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων με πλήρη δικαιώματα και δυνατότητες, πολιτικές και οικονομικές.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
15.10.2015"

Δημοσιεύτηκε εδώ:


Η Συμπραξία με την Κίνα θα απευθυνθεί επί της ουσίας των αναγκών μας;

Όταν τα λέγαμε πριν χρόνια, η αντιμετώπιση που λάβαμε από κυβερνούντες, υποψήφιους, κομματάρχες, "έγκριτους" δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λοιπούς (οι οποίοι όλοι μας διαβάζουν αλλά ντρέπονται να το παραδεχτούν), ήταν σαν να μιλούσαμε μια εξωγήινη γλώσσα. Δείτε όμως τι γράφαμε τον Μάρτιο του 2012, ένα ολόκληρο χρόνο πριν να προσκληθεί η Τρόϊκα από τον κο Καταστρόφια και να κατακλαπεί ο λαός προς όφελος των τραπεζών από τον κο Δρακουλιάδη.

Σημειώστε ότι το 2012 - όταν γράφαμε τα πιο κάτω - το συνολικό χρέος της Κύπρου ήταν μόνο περίπου 13 ΔΙΣεκατομμύρια Ευρώ (70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος[ΑΕΠ]), ενώ σήμερα, με την απραξία και την καταστροφική κακοδιαχείριση, το χρέος έχει ανέλθει στα 26 ΔΙΣ (160% του ΑΕΠ) [1],[2].

Δηλαδή σε τρία χρόνια διπλασιάστηκε το χρέος - το 2012 θα ήταν πανεύκολο να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά και σήμερα, αν γίνουν ορθές διευθετήσεις, δεν είναι αργά. Τότε λοιπόν γράψαμε:
"Κίνα

Η πιο απλή λύση: χαμηλότοκη Αναδιάρθρωση του Χρέους σε συνεργασία με την Κίνα. Η Κίνα ήδη κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς οικονομίας σε κρατικά δάνεια, και είναι η κύρια δανειστική δύναμη προς τις ΗΠΑ. Η Κρατική οικονομία των ΗΠΑ είναι απολύτως και ανεπιστρεπτί δεμένη με χρέη προς την Κίνα. Το μέγεθος που έχουν εκείνα τα χρέη είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία των Κρατών μέχρι σήμερα.

Η Κίνα βρίσκεται σε μια φάση ανοίγματος προς Δυσμάς και επιθυμεί πολύ τις συμμαχίες και οικονομικές διασυνδέσεις με χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Το βάρος των χρεών Ελλάδος και Κύπρου για την Κίνα θα ήταν όσο και το βάρος μιας μύγας πάνω σ' ένα ελέφαντα. Θα ήταν πανεύκολο και πολύ επιθυμητό για την Κίνα να ξεπληρώσει όλα τα δάνεια που χρωστούν Κύπρος και Ελλάς και σε αντάλλαγμα να μας δώσει ένα πολύ χαμηλότοκο μακροπρόθεσμο δάνειο που να μην συνιστά βάρος ούτε και να εξαντλεί τις τοπικές μας οικονομίες στην προσπάθεια αποπληρωμής του.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε μια τέτοια νέα σχέση με την Κίνα να δώσει νέες συνεργασίες μεταξύ των Κρατών και των λαών μας σε έργα υποδομής, στον τουρισμό, στους τομείς της υγείας, παιδείας, γεωργίας, ελαφριάς βιομηχανίες, και κυρίως στον τομέα του εμπορίου προς όφελος όλων των συμβαλλόντων.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος της πελάτης για τις εξαγωγές και μάλιστα στον πιο κρίσιμο τομέα: βιομηχανικά εργαλεία και μηχανές - καθώς και σε μύρια είδη εμπορευμάτων για τους απλούς καταναλωτές. Για την Ευρώπη η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή εισαγωγών, ακόμα πιο μεγάλο και από τις ΗΠΑ. Συγκριτικά, η σχέση οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, αν την δούμε ολιστικά και συμπεριλάβουμε τα πάντα (επενδύσεις, δάνεια, εισαγωγές-εξαγωγές, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, συγκοινωνίες, επικοινωνίες και κοινή πολιτική) είναι για την Ευρώπη η Κίνα είναι δεύτερη μόνον μετά τις ΗΠΑ.

Και τι δεν θα έδινε η Κίνα για μια εμπορική-οικονομική γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης που θα ανέβαζε την εμπορική και οικονομική της αξία για την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο; Ελλάς και Κύπρος μπορούν πανεύκολα να προμηθεύσουν μια μεγάλη βάση εισαγωγών και αποθήκευσης προϊόντων που έρχονται απευθείας από Κίνα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μαζί με λιμενικές διευκολύνσεις, υπηρεσίες για τον εμπορικό της στόλο, και υποδομή για ενδο-ευρωπαϊκές διανομές στη ξηρά. Έστω και με τα αρνητικά δεδομένα του Καπιταλισμού, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε πανεύκολα να πραγματώσει όλες τις καλές και θετικές παραμέτρους του εμπορίου, ήτοι την ανταλλαγή που δένει τους λαούς με την ικανοποίηση κοινών αναγκών, και με την συνεργασία, που φέρνει τους λαούς της γης πιο κοντά.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια κίνηση θα αναβάθμιζε την αυτάρκεια, την καλώς νοούμενη ισχύ, και τον ρόλο της Κύπρου και Ελλάδος στην Ευρώπη και Μεσόγειο σε βαθμό που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε το σκηνικό στη περιοχή μας τελείως γιατί με την άρση της εξάρτησης των Κρατών και της οικονομίας Ελλάδος και Κύπρου από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις που τώρα μας κρατούν δέσμιους, αμέσως αναβαθμίζεται η δυνατότητα πολιτικής και στρατιωτικής αυτονομίας. Συνάμα αναβαθμίζεται η δυνατότητα να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο οι χώρες μας στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και στα Ηνωμένα Έθνη.

Μερικά από τα οφέλη, λόγω των μεγεθών και αποστάσεων θα είναι άμεσα (ανακούφιση από το χρέος) αλλά τα πιο μεγάλα και πολλά οφέλη θα είναι ακόμα πιο καρποφόρα σε βάθος χρόνου και διαχρονικά."

Από το άρθρο μας με τίτλο:
Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία

Οι προτάσεις μας για το άνοιγμα προς την Κίνα έχουν νόημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για τη διάσωση της Οικονομίας και της Άμυνας, που διερευνούνται στο πιο πάνω άρθρο.


Παρόμοιο νόημα είχε και η γνώμη του Κώστα Μαυρίδη - σημειώστε πως ο ΕυρωΒουλευτής είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση:
"Η διορατικότητα και ο ορθολογισμός κρίθηκαν και σε άλλη περίπτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Με συνάντηση και γραπτώς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και Υπ. Οικονομικών), επέμενα να υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτηση για συνιδρυτικό μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών…. Τις προάλλες ο ΠτΔ εξήγγειλε την αίτησή μας για περιφερειακό μέλος. Είναι μια δικαίωση αλλά αν γινόταν εμπρόθεσμα η Κύπρος ως συνιδρυτικό μέλος θα είχε όλα τα δικαιώματα και πολιτικές δυνατότητες της θέσης. Παρεμπιπτόντως, διερωτώμαι τι έχουν να πουν εκείνοι που θεωρούσαν πως αν κάνουμε αίτηση στην Ασιατική Τράπεζα θα μας ...διώξουν από το ευρώ."
Κώστας Μαυρίδης - Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Το πιο πάνω απόσπασμα είναι από το άρθρο με τίτλο:
Ο αγωγός και το φράγμα του τουρκικού επεκτατισμού


Τι πρέπει να γίνει για την Οικονομία;

Τα ανοίγματα προς την Κίνα που εισηγηθήκαμε θα έχουν νόημα και όφελος ΜΟΝΟ αν στοχεύσουν με συγκεκριμένα βήματα προς την ανακούφιση του χρέους, την αναζωογόνηση της εντόπιας παραγωγής και την αύξηση των εισοδημάτων του λαού. Αν θα στοχεύουν μόνο στο να αυξηθούν τα κέρδη του Κυπριακού και Κινεζικού Κεφαλαίου... λαμπρόν να τους κάψει!

Οι λύσεις είναι όλες εντοιχισμένες σε μία και μόνη προσέγγιση: μόνο τα μέτρα που
► αυξάνουν τα εισοδήματα του λαού,
εκείνα που
► ελαττώνουν ή μηδενίζουν τα χρέη του κόσμου,
και που
► επενδύουν στην τοπική παραγωγή και στην οικονομική αυτάρκεια του τόπου,
μπορούν να μας γλυτώσουν. Όλα τα άλλα "μέτρα" απλώς μετατρέπουν την κρίση σε πανηγύρι υπερεκμετάλλευσης που αυξάνει τα κέρδη των αρχόντων εις βάρος του λαού.

Όσοι ενδιαφέρεστε για πρακτικά πολιτικά και οικονομικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης, σας προσκαλούμε να μελετήσετε τα προηγούμενα μας κείμενα για το θέμα που βρίσκονται πιο κάτω:
δυστυχώς, όσον περνά ο καιρός τόσον ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ γίνονται.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σχετικά Αναγνώσματα:

Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα !
Τα κύρια σημεία:
ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;

Όχι στο Μνημονιακό Κανιβαλισμό

Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία

Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου

Απεγκλωβισμός της Οικονομίας

Ο Δούρειος Ίππος της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών

Τι Έπρεπε να είχαν Κάμει

Η Δημοσιονομική Εξυγίανση Ξεκινά από την Κεφαλή

Τρεις Προτάσεις για την Οικονομία

ΟΧΙ στο καζίνο ! Τρεις Προεδρικοί Υποψήφιοι με Παραισθήσεις

Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα

Κερδοσκοπία, και όχι Οικονομική Σκέψη

Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα

Επενδύσεις, Ήθος και Αληθινές Ανάγκες


Σημειώσεις:

[1].
Public Debt Management, 2013
Republic of Cyprus, Ministry of Finance
Public Debt Management Office

[2].

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

No comments:

Post a Comment