Saturday 1 October 2011

Ο ΜΗ-κομματικός Υπερκομματικός Χαρακτήρας του Αγώνα μας

Ένα κείμενο της Άννας Τενέζη

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση κειμένων από άτομα που έζησαν από κοντά και με αφοσίωση την κινητοποίηση Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων, και που κατέχουν και αρθρώνουν λόγο κριτικό, συμβάλλοντας στην μεγάλη ανάγκη για διάλογο, αξιολογήσεις και προσανατολισμούς που έχει η Κίνηση.

Ακολουθούν ένα σχόλιο και ένα κείμενο από την Ομάδα Σύνταξης.


* * *
Αγαπητοί φίλοι,

Συγχωρήστε με που σας ενοχλώ για μια ακόμη φορά με το θέμα «Χριστόφιας». Το κάνω, με την ελπίδα ότι ίσως δημιουργηθεί ένας διάλογος που θα μας βοηθήσει όλους για κάτι καλύτερο.

Έχει από την περασμένη Δευτέρα που πήγα, όπως, φαντάζομαι, θα ήταν και από σας αναμενόμενο, έξω από το Προεδρικό, μαζί με τις χιλιάδες που βρέθηκαν εκεί. Είμαι τύπος περισσότερο της παρατήρησης και λιγότερο της δράσης. Έτσι πρόσεξα πράγματα, που ίσως από άλλους θα περνούσαν απαρατήρητα. Εκείνη, για παράδειγμα, η απεχθής παρέλαση κατά διμοιρίες των ελαμιτών, που από τη μια τους γελοιοποιεί και από την άλλη τους δίνει «υπόσταση» στα μάτια τουλάχιστον ορισμένων – και μάλιστα νέων, αλλά όχι μόνο – δημιουργεί τη θλιβερή σκέψη για το πού βαδίζουμε. Είναι φανερό ότι το Προεδρικό χρειάζεται αυτή την παρουσία, για να μπορεί να λέει ότι είναι φασίστες αυτοί που μαζεύονται έξω από το Προεδρικό και επομένως ότι είναι φανεροί οι λόγοι, για τους οποίους απαιτούν την παραίτηση του προέδρου.

Όμως, αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω σήμερα. Ότι θαύμασα τον τρόπο, με τον οποίο οι εθελοντές – οργανωτές αυτών των εκδηλώσεων απέτρεψαν μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, την άλωσή τους από οποιοδήποτε κόμμα ή οργανωμένο σύνολο και καταφέρνουν όχι μόνο να ελέγχουν την κατάσταση, αλλά και να την κρατούν σ’ ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο, με λίγες μόνο εξαιρέσεις «παρεκτροπής». Θαύμασα και θαυμάζω την αντοχή τους, όχι μόνο μέσα στο χρόνο, που αυτό μπορεί να είναι και δικαιολογημένο, αλλά την «αλεξικέραυνη» αντοχή τους απέναντι στο καπέλωμα, το χρωμάτισμα ή την παρέκκλιση προς τη μια ή την άλλη κομματική κατεύθυνση. Είναι η μαγιά, που κάτι θα «ζυμώσει» στο τέλος. Δεν έχω, παρά να πω «καλό κουράγιο και πάντα μπροστά.»

Άννα Τενέζη, συγγραφέας
15 Σεπτεμβρίου 2011

* * *

Το κείμενο της Άννας Τενέζη είναι ακόμα μια έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για να διατηρηθεί η Κίνηση ως ανεξάρτητη και αδέσμευτη, με συνενωτικό χαρακτήρα που να εκφράζει όλον τον λαό - να συνεχίσει δηλαδή με την εκπληκτική υπέρβαση των κομμάτων την οποία πραγμάτωσε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της.

Μας καίει όμως πολύ το ότι δυστυχώς κάποιοι επιδίδονται σε επαφές και συνεργασίες με τα κόμματα εκ μέρους των Αγανακτισμένων (χωρίς έγκριση από το πλήθος ή τους άλλους οργανωτές), και δυστυχώς δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή στο ΕΛΑΜ καθώς και σε αδιάκριτες σχέσεις με τ' άλλα κόμματα.

Ο κόσμος στις διαδηλώσεις εκεί στο Προεδρικό εξέφρασε πάμπολλες φορές και με πολλούς τρόπους την επιθυμία του για ΜΗ-κομματική Υπερκομματική απόχρωση στις εκδηλώσεις. Και όμως, η ανεπίσημη ηγεσία - η ομάδα που κατέχει τώρα την ηγεμονία των εκδηλώσεων - ακροβατεί επικίνδυνα με διάφορες εμπλοκές με τα κόμματα, ενάντια στην πεντακάθαρη επιθυμία των διαδηλωτών.

Το αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικής τούτης παραβίασης της επιθυμίας του λαού έγινε την εβδομάδα πριν το παλλαϊκό παγκύπριο συλλαλητήριο της 12ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την εβδομάδα, χωρίς να πάρουν συναίνεση από κανένα, και χωρίς να ενημερώσουν οποιοδήποτε για τις προθέσεις τους, η ομάδα εθελοντών που τότε ήταν γνωστή ως η Πτέρυγα των Έξι συναντήθηκε με διάφορα κόμματα όπου και επιδόθηκε σε διάφορες συμφωνίες και διευθετήσεις οι οποίες είναι ακόμα μέχρι σήμερα μυστικές.
"Ο κ. Τσαγγαρίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε φορέα και πολίτη να
εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του..."
http://www.diko.org.cy/easyconsole.cfm/id/1921

"...δήλωσε χθες ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπία της ομάδας αγανακτισμένων - αφυπνισμένων πολιτών."
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/417193

" Εψές στο Πανεπιστήμιο, ενώπιον ολόκληρου του αμφιθέατρου σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης Έπαλξη, η κα Άντρη Μακαρία Στυλιανού ανέφερε πως πήγαν εκ μέρους των Αγανακτισμένων και συναντήθηκαν με όλους τους αρχηγούς κομμάτων!"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html?showComment=1316157592550#c6609898298710406653
Οι υπόλοιποι εθελοντές θορυβηθήκαμε σφόδρα όταν ανακαλύψαμε τα τεκταινόμενα, και ιδίως όταν μετά από τις επαφές με αυτά τα κόμματα ανακοινώθηκε πως το ΕΛΑΜ οργάνωσε πορεία από τα γραφεία του προς το συλλαλητήριο με την κομματική-οργανωτική του ιδιότητα, με τα λάβαρα και σύμβολα του.

Κινήσαμε Γή και Ουρανό να αντιστραφούν τα δεδομένα. Επικοινωνήσαμε με όσον το δυνατόν πιο πολλούς από τους εθελοντές πλην των Εξι, και με δημοκρατικές διαδικασίες διαφάνειας και συναίνεσης εκδώσαμε μια σύντομη Ανακοίνωση Τύπου αμέσως πριν την 12η Σεπτ. για να διασφαλίσουμε τον ΜΗ-κομματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, την οποία αναπαράγουμε πιο κάτω.

Δημοσιεύτηκε κατά αποσπάσματα στον Τύπο, και διαδόθηκε ευρέως μέσω του διαδικτύου στις χιλιάδες ανθρώπων που είχαν ήδη επιβεβαιώσει πως θα έρχονταν στη διαδήλωση:
Ο Υπερκομματικός Χαρακτήρας του Αγώνα μας
Διευκρινήσεις και Διάψευση
http://cyprus-org.net/YperkommatikosXDiapsefsis.pdf

Συνεχίζουμε να προσκαλούμε τους πάντες στις εκδηλώσεις της 12ης Σεπτεμβρίου:
8μμ Συγκέντρωση στη Πλατεία Ελευθερίας

8:30μμ Ειρηνική Πορεία προς το Προεδρικό

9μμ. Παγκύπριο Συλλαλητήριο στο Προεδρικό
Έχουν κυκλοφορήσει φήμες, εντυπώσεις ή και παραπληροφόρηση για συμμετοχή κάποιων κομμάτων στις εκδηλώσεις μας, και ότι τάχα τα κόμματα έχουν "επίσημη πρόσκληση από τους διοργανωτές" να συμμετάσχουν με τα κομματικά τους λάβαρα και σύμβολα: ουδέν αναληθέστερον.

Οι εθελοντές Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων Πολιτών συνεχίζουμε να τιμούμε τον Υπερκομματικό και Μη-Κομματικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων μας. Καλούμε όλο τον λαό, μέλη κομμάτων και μη, ψηφοφόρους και μη ψηφοφόρους, ενταγμένους και ανέντακτους πολίτες, όλους όσους τους καίει η επιθυμία για δικαίωση των 13 νεκρών και για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια να συνενωθούν μαζί μας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οργής την 12η Σεπτεμβρίου. Χωρίς κομματικά λάβαρα και σύμβολα ή οτιδήποτε άλλο διχάζει τον κόσμο.

Για μας η ενότητα του λαού είναι πολύτιμη.

Η ενότητα των διαδηλωτών συνεχίζει να στηρίζεται σε συμφωνίες που συνεχίζουν να ισχύουν και τις οποίες τιμούμε:
ο- δεν είναι ανεκτή καμιά ηγεμονική παρέμβαση ή έλεγχος των εκδηλώσεων μας από οποιοδήποτε κόμμα,
ο- δεν έχουμε συντονιστική επιτροπή, ούτε και "ηγέτες",
ο- οι συνεργασίες μας βασίζονται στην εθελοντική προσφορά, τη διαφάνεια και ενημέρωση, και την απόλυτη ισότητα μεταξύ των εθελοντών.

Όσοι λαμβάνουν μονομερώς ιδιωτικές πρωτοβουλίες για "διευθετήσεις" που παραβιάζουν αυτές τις συμφωνίες, αντιπροσωπεύουν μόνο τον εαυτό τους.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ/ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
* * *

Αυτά γιατί η ιστορία των κινημάτων έχει σημασία για όσους θέλουμε να πορεύουμε συνειδητά. Και μαζί της η διαφάνεια, η ενημέρωση, ο διάλογος, που είναι απολύτως αναγκαία για να διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα της Κίνησης.

Το που θα πάει η Κίνηση Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων, είναι άγνωστο. Αλλά το ερώτημα του ΠΩΣ θα πάει εκεί εμπεριέχει εξ' ορισμού μια απάντηση: μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορέσει να προσανατολιστεί και να προχωρήσει προς τους στόχους και το πνεύμα κοινωνικής ανανέωσης και αναμόρφωσης που μας ενώνουν. Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, δεν θα πάει πουθενά.

Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
http:/CyprusIndyMedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απειλές Ένοπλης Βίας Εναντίον των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων
Αντιμετώπιση των Απειλών και Συγκάλυψη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_22.html

Οι Αγανακτισμένοι στο Άρδην και την Κερυνειώτικη Ηχώ
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/10/blog-post_01.html

Η Λοιδορία δεν είναι χώρα στη μακρυνή Ασία
Όταν χλευάζουμε τον Λαό, ορθώς μας αποστρέφεται
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html

* * *

Περί της Άννας Τενέζη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/08/blog-post_08.html#anna-author

Το άνθος της Κύπρου και το φαινόμενο Χριστόφια
της Άννας Τενέζη
http://www.freedomjustice.com.cy/NewsAndEvents/Articles/30995.aspx

ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
της Άννας Τενέζη
http://www.koraisbooks.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=251290&category_id=4084&option=com_virtuemart&Itemid=54&vmcchk=1&Itemid=54

Παύση Προέδρου
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/08/blog-post_08.html

* * *

No comments:

Post a Comment