Thursday 16 June 2011

Δεν Χάνεται το Δικαίωμα Ιδιοκτησίας !

Μην Αποτείνεστε στην Κατοχική Επιτροπή Αποζημιώσεων



Δημοσιεύουμε το νέο άρθρο του Κώστα Μαυρίδη όπου αντικρούονται τα σημεία προπαγάνδας και τα ψέμματα γιά τις κατεχόμενες περιουσίες που δυστυχώς συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται από άτομα, κόμματα και κυβερνητικούς κύκλους στην τηλεόραση και στον τύπο, παρασύροντας τους ανθρώπους σε απελπισία ή σε αιτήσεις προς την "Επιτροπή" των παράνομων δυνάμεων κατοχής. Μην τους ακούτε!

Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia

* * *

Το Περιουσιακό ενόψει Δεκ 2011

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Δημόπουλος, η λειτουργία της «Επιτροπής» για τις Ε/κ ιδιοκτησίες γης στα κατεχόμενα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Έκτοτε, λέχθηκαν ανακρίβειες από διάφορους για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα. Αυτή τη φορά όμως, σε μια εκπομπή 60 λεπτών στις 8/6/2011 λέχθηκαν τόσες πολλές ανακρίβειες από γνωστά νομικά πρόσωπα των οποίων κάθε φράση -όπως κάθε λέξη μιας δικαστικής απόφασης- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία ιδίως σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις επειδή το θέμα τους αφορά. Η παραγνώριση της ευρύτερης πραγματικότητας και των παρεμβάσεων στο παρασκήνιο, καταντά επιφανειακή προσέγγιση που καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα π.χ. δεν γνωρίζουν για τις παρεμβάσεις Ντάουνερ προς Δικαστές στην υπόθεση Όραμς, όπως αποκάλυψα με βάση απόρρητα έγγραφα;

Δείγμα προχειρότητας είναι και το κείμενο που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό χώρο της εκπομπής την επόμενη μέρα, σύμφωνα με το οποίο, αν χαθεί το δικαίωμα για αποζημίωση για την απώλεια χρήσης στο ΕΔΑΔ, χάνεται και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία! Πιο κάτω καταγράφω φρασεολογία -που συγκράτησα όσο καλύτερα μπορούσα στην διάρκεια της συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής- με την οποία παροτρύνονται οι Ε/κ ιδιοκτήτες πως «πρέπει να πάνε στην Επιτροπή», μην τυχόν και σταματήσει τελικά την λειτουργία της τον Δεκ 2011. Ιδού μερικές τέτοιες «διαπιστώσεις» και παροτρύνσεις: «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας υποχρεώνει να πάμε στην Επιτροπή», «αν δεν πάμε στην Επιτροπή, χάνουμε τις περιουσίες», «για την Τουρκία, η αναγνώριση της Επιτροπής από το ΕΔΑΔ είναι ήττα και γι αυτό πρέπει όλοι να πάμε», «εάν δεν μπορείς να διεκδικήσεις την περιουσία σου, να τον βράσω για τίτλο». Λόγω χώρου, επικεντρώνομαι σε μερικά μόνο από τα πιο πάνω, που φανερώνουν όμως την ανακρίβεια και κατ΄επέκτασην, την παραπλάνηση που προκύπτει και που δυνατόν να φέρει, οριστικά και συνολικά, την ταφόπετρα στην κατεχόμενη γη μας. Παρεμπιπτόντως, αυτόν τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, ποιος τον εξηγεί;

Συγκεκριμένα, στην απόφαση Δημόπουλος ΔΕΝ γράφει ότι οι Ε/κ ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να πάνε στην «Επιτροπή» για να διασφαλίσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους. Αντιθέτως, στα συμπεράσματα του Δικαστηρίου (παράγραφος 128) γράφει:
«τονίζεται ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι {τάχα} απαιτεί όπως αιτητές κάνουν χρήση της Επιτροπής».
Αυτό το σημείο αγνοήθηκε παντελώς, αλλά λέχθηκε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποδεικνύει ότι ΠΡΕΠΕΙ να πάμε στην Επιτροπή»! Επιπρόσθετα, στην εκπομπή προβλήθηκαν δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της «Επιτροπής» ο οποίος για προσέλκυση Ε/κ ιδιοκτητών προέβαλλε τους λόγους -σχεδόν εκλιπαρούσε- για να πάμε όλοι στην «Επιτροπή», όπου θα έχουμε δήθεν δίκαιη μεταχείριση που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της περιουσίας στον Ε/κ ιδιοκτήτη. Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, αλλά ούτε αυτό είχε σημασία για να σχολιαστεί δεόντως, ενώ προβλήθηκε το ποσό των αποζημιώσεων!

Απέναντι σε αυτά τα απογοητευτικά, ξεχώρισε ο Τ. Τσιελεπής (ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας), ο οποίος αναφέρθηκε στη νομική και αναπόφευκτα την πολιτική διάσταση του θέματος το οποίο έθεσε στις ορθές του διαστάσεις και πρόβαλε τους κινδύνους και τις σκοπιμότητες της «Επιτροπής» με καθαρό τρόπο. Ενώ άλλοτε επικρίθηκε έντονα, αυτή την φορά ομολογουμένως πρόβαλε μια ισορροπημένη αντίληψη των πραγμάτων. Ευχής έργον να αποτελεί μια ριζικότερη αλλαγή πλεύσης και για άλλα.

Πέραν λοιπόν από τα αυθαίρετα και παραπλανητικά υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες. Κατ΄ αρχήν, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα συμβεί μετά τον Δεκέμβριο 2011. Επιπλέον, η Τουρκία και το ψευδοκράτος επιδιώκουν να πάμε οι Ε/κ στην «Επιτροπή» το συντομότερο για να ξεπαστρέψουν με τη γη μας. Αν μετά τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα κατέχει τις ιδιοκτησίες μας δωρεάν και νόμιμα (όπως λέγεται με ελαφρότητα), γιατί επιδιώκει να πάμε στην «Επιτροπή»; Για να μας πληρώσει χρήματα; Για να μας χειριστεί δίκαια και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας η Τουρκία; Ποιος θα εξηγήσει τους τεράστιους και απροσδιόριστους κινδύνους που εξυπακούει η καταφυγή στην «Επιτροπή»;

Και κάτι τελευταίο. Υπάρχουν και άλλες σοβαρές νομικές πτυχές και εξελίξεις σχετικά με το θέμα που όμως παραγνωρίζονται και φυσικά, δεν αναφέρθηκαν στην εν λόγω εκπομπή. Γι αυτό και θα επανέλθουμε.

Κώστας Μαυρίδης, mavrides@ucy.ac.cy

Το άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης στις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Σημερινή.
Γιά λόγους ευκρίνειας, σε μιά επίμαχη πρόταση στην τρίτη παράγραφο προσθέσαμε τη λέξη "τάχα" {εντός αγκύλης}, και αποδώσαμε με έντονο χρώμα εκείνη την πρόταση.

* * *

Η Ουσία

Παρακαλούμε δείτε ξανά και το προηγούμενο άρθρο του ιδίου συγγραφέως που δημοσιέυσαμε εδώ με τίτλο:
Εάν Όμως... Μια «Συμμαχία» για τις Κατεχόμενες Περιουσίες
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html

Στο άρθρο διευκρινίζεται το νομικό καθεστώς πριν και μετά τη λήξη της προθεσμίας γιά την "Επιτροπή" που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) γιά τον Δεκέμβριο 2011. Η κατοχική Τουρκία αδυνατεί να επιβάλει απώλεια του δικαιώματος στην περιουσία - γι' αυτό και κάμνει τα πάντα να μας πιέσει να υποβάλουμε αιτήσεις στην "Επιτροπή", όπου πανεύκολα με τις υπογραφές του καθενός μπορούν να χαθούν τα πάντα..

Και σε αυτό την βοηθούν τα όργανα της Τουρκίας που μιλούν ελληνικά και εξυπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής από όλα τα πόστα: βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις σε όλον το Κυβερνητικό μηχανισμό, σε ηγετικές θέσεις στο ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, στις εφημερίδες "Πολίτης" και "Αλήθεια" και σε διάφορες ψευδο-επαναπροσεγγιστικές οργανώσεις που προωθούν τη ρατσιστική Διζωνική. Αυτοί οι κύριοι φθείρουν συνειδητά το φρόνημα του λαού, και θέλουν να μας συμμαζέψουν υποταγμένους στη μάντρα του κατοχικού καθεστώτος.

Επιπλέον, στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται γιά το περιουσιακό, σχεδόν πάντα απουσιάζουν καθαρές τοποθετήσεις γιά την ουσία της περιουσίας, δηλαδή του τι είναι και σε ποιόν ανήκει. Ποιά είναι η επαναστατική (ριζοσπαστική ~ εναλλακτική) άποψη γιά την ιδιοκτησία; Αυτά ψηλαφούνται με ευθύτητα - γιά πρώτη φορά ίσως στο δημόσιο διάλογο της Κύπρου - στο δεύτερο σκέλος εκείνου του άρθρου, γραμμένο από εμάς, εδώ:
Ουσία και Περιουσία
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html#periousies

Πιστεύουμε πως αν θα επιβιώσει ή και απελευθερωθεί ο λαός μας, τούτο θα γίνει μόνο εάν επανατοποθετηθεί αγωνιστικά η κοινωνία μας - ή τουλάχιστον οι συνειδητές της επάλξεις - καθαρά πάνω στην ουσία της περιουσίας σε βορρά και νότο. Δηλαδή με:
ο- Διεκδίκηση και προστασία του φυσικού δικαιώματος στην προσωπική ιδιοκτησία.
ο- Δημόσια ιδιοκτησία, δηλαδή συλλογική διαχείριση και κοινοκτημοσύνη γιά όλα τα μέσα συλλογικής παραγωγής και φυσικών πόρων.
Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment